Правильна сервіровка столу по етикету

Професійно сервірований стіл завжди викликає почуття захоплення і розуміння високого рівня прийому. Мало хто в повсякденному житті використовує весь посуд та прибори, але в особливі дні цього багато хто прагне.

Історія сервірування столів почалася багато століть тому. Але в такому вигляді, яким воно є зараз, початок був покладений в 19 столітті в Європі і з кожним роком поняття сервірування лише вдосконалювалося, вносячи певні корективи.

Доволі цікаво спостерігати за походженням та вдосконаленням різних приборів. Наприклад, згадки про перші виделки датуються ІХ століттям в Візантії, до Європи вони дійшли вже в ХVІІ столітті. І хоча спочатку виделка мала 2 зубці, з часом вона вдосконалювалася і зараз в ресторанах ми можемо зустріти велике їх різноманіття для різних страв.


Основні правила сервірування столу   

Існує безліч правил сервірування столу і поводження за столом. Але для початку треба дізнатися хоча б основні з них.

Скатертина завжди є основою, фоном сервіровки столу. Для банкету застеліть однотонну, в ідеалі - з декоративними елементами. Для домашньої вечері - різнокольорову. Яскраві квіти і контрастний орнамент завжди радують око, особливо в неформальній обстановці.


Посуд має бути з одного сервізу, бажано однотонний. Ошатний столовий сервіз підбирайте в тон скатертини, в залежності від розмаху застілля і кількості гостей. Посуд без малюнка - доречна класика всіх часів і стилів. Родзинкою може стати оригінальна окантовка або принт будь-якого кольору, а елегантно складені серветки по-особливому прикрасять святковий стіл.

Правила сервірування столу

Отже, як правильно повинен виглядати стіл?

Посередині навпроти кожного гостя першою йде підставна тарілка, на неї вже ставиться звичайна зі стравою. Підставна тарілка знадобиться, коли хтось розіллє суп чи розсипе гарнір.

Біля тарілки повинно знаходитися не більше трьох парних столових приладів. Ножі й ложки кладіть з правого боку, виделки - з лівого. Згідно етикету: лезо ножа повинно «дивитися» на тарілку, зубчики виделки - вістрям вгору.

Брати прибори потрібно від краю до центру:

·                  З самого краю кладіть ніж і виделку для закуски;

·                  Наступна за ними - столова ложка;

·                  Потім - рибні ніж з виделкою;

·                  Останні - ніж і виделка для м'яса.

Хліб та булочки ставлять зліва, адже ми беремо хліб лівою рукою.

Келихи, склянки й чарки - справа. Зазвичай розставляють в порядку зменшення, починаючи з більшою ємності. Чим міцніше вино, тим в менший за об’ємом келих його наливають.

Щодо подачі страв, то прийнято починати з холодних страв - салатів, бутербродів і закусок. Потім подають гаряче. І наостанок - десерт. Все доволі просто.

Типи сервіровки столу в залежності від події

Всього існує три основні сервіровки столу:

·                  Базова;

·                  Неформальна;

·                  Формальна.

Все залежить від самої події та від того, наскільки прийом носить святковий чи офіційний характер.

Базова сервіровка. Використовується для щоденного прийому їжі вдома. Не потрібні додаткові прилади та прикраси, тільки необхідний мінімум: тарілка, виделка, ніж, ложка, келих для напою і, звичайно, серветка. Навіть ложка не завжди обов'язкова - ви ж не їсте суп з ранку до вечора. Покладіть ложку лише в обід, коли подаєте перші страви.

Неформальна сервіровка. З назви зрозуміло, що така сервіровка підходить для неформальної вечері з друзями. При такій сервіровці предметів на столі вже більше. Кожен предмет сервіровки займає своє почесне місце, стіл накривають скатертиною. В залежності від передбачуваного меню ви оперуєте предметами.

Формальна. О! Це вже вищий пілотаж. Якщо ви влаштовуєте банкет або ваше меню для святкової вечері рясніє незвичайними рідкісними стравами, які вимагають подачі на вищому рівні, то формальний стіл якраз на такі випадки. Таке сервірування використовують в ресторанах, на банкетах чи весіллях.


Смачного!

 

Тарілка закусочна 21см

Тарілка закусочна 21см

Технічні характеристики:Діамет..

10грн

Детальніше
Тарілка підставна 27см

Тарілка підставна 27см

Технічні характеристики:Діамет..

15грн

Детальніше
Вилка для риби

Вилка для риби

Технічні характеристики:Матері..

10грн

Детальніше
Вилка столова

Вилка столова

Оренда виделок і прокат посуду..

6грн

Детальніше
Ніж для риби

Ніж для риби

Технічні характеристики:Матері..

10грн

Детальніше
Ніж столовий

Ніж столовий

Технічні характеристики:Матері..

6грн

Детальніше
Ложка столова

Ложка столова

Оренда столової ложки в Києві:..

6грн

Детальніше
Келих для вина 230мл

Келих для вина 230мл

Технічні характеристики:Обсяг ..

15грн

Детальніше